Vad är Lymfpromenad?

 

Bakgrund

Jag som utformat konceptet heter Camilla Rastas och är Legitimerad Arbetsterapeut, Medicinsk Lymfterapeut, Diplomerad Lymfmassör för människa & hund samt utbildad i Medicinsk Yoga. Jag är mycket van att sätta ihop balanserade träningsprogram ffa genom neurologisk rehabilitering så mina Lymfträningsprogram är väldigt kompletta och fyller flera funktioner för ökad aktivitet, cirkulation och rörelse.

Idé & inspiration

Idén till Lymfpromenad kom när jag var ute och gick med hunden. Det var svårt att få till tid för träning (gym/yoga). Med inspiration av egenvårdsprogram, Qi gong, medicinsk yoga och neurologisk rehabträning för hand & arm blev det ett träningsprogram som man kan göra samtidigt som man är ute och går. Jag kände att det var ett mycket effektivt träningskoncept gällande lymfflödet. Programmet har givit önskat resultat till mina kunder med både minskad volym och viktnedgång. En bra metod för lymfterapi helt enkelt.

Utveckling av armband

För att kunna följa den lymfologiska ordning som krävs för att öppna upp och aktivera sitt lymfsystem behöver man kunna följa ett program. Därav blev det ett träningsarmband där övningarna är samlade. Det ska vara lätt att se under och orientera sig var i programmet man befinner sig. Armbandet har en färgad bakgrund med vit text och olika färger på fram och baksida. Jag har använt Lymfpromenadprogrammet till mina kunder under flera år och även utvecklat armbandet.

Inte bara för lymfödem…

Övningarna är lämpade för den som behöver aktivera sitt lymfsystem vid lymfödem men passar även bra för dem som önskar minska i volym i armar, bröstrygg och hals. Ett ödem är en onormal vätskeansamling i vävnaden och kan ofta uppfattas som fett även om det bara är bunden vätska som behöver komma loss. Lymfsystemet behöver få hjälp att öppna upp stopp för att få bort vätskan. Vet man inte hur så blir vätskan kvar och det blir ytterligare ansamling av vätska och man blir tung och trött i kroppen.

Kombinera med annan träning

Det går bra att kombinera Lymfpromenad med annan träning. Faktum är att den effektiviserar annan träning och gör den mindre påfrestande på kroppen då man får bort både slaggproduker och mjölksyra som bildats under träningen. Det går snabbare att bli av med träningsvärk. Det kan även vara ett sätt att komma igång med annan träning som tex Löpträning. Mellan grupperingarna på den grå baksidan är det inflikat Pendelgång och dem kan man senare även byta ut till intervallträning med löpning korta sträckor istället. Men först är det viktigt att lära sig att varva ner och aktivera det parasympatiska systemet i kroppen som står för lugn & ro.

Frisk luft utomhus & utrymme

I dessa tider är det extra viktigt att man håller sitt lymfsystem i form och på så sätt stärker sitt immunförsvar. Utomhus finns det gott om utrymme både för föredrag och Lymfpromenad med rätt avstånd på 2 meter. Förutom att man behöver komma ut och röra på sig och benstommen belastas så får man riktigt bra kondition, bättre hållning, ökad rörlighet, blir på gott humör och får en glad hund (om man har någon)!

Syfte

Min idé med träning och rehab är att man självständigt ska kunna utföra sin träning och ta en aktiv del i sin rehabilitering. Tanken är att man som kund efter 4-5 gånger kan programmet så pass bra att man alltid har det med sig, i minnet, var man än är och var man än går. Men för att klara det är det viktigt att man tar sig tid och lär sig det så som det är tänkt och i den logiska ordning som det är utformat i.

Varför en hel kurs?

Konceptet med gruppledare och grupper skapades för att kunna nå ut till så många som möjligt samt för att öka kunskapen om lymfsystemets inverkan vid träning och volymminskning. Det finns flera Certifierade Kursledare i Lymfpromenad i landet som lärt sig konceptet för att hålla fysiska grupper men det är inte alla som har möjlighet att komma till en plats där de finns. Eller så vill man helt enkelt lära sig själv och träna helt på egen hand och då passar denna webbaserade utbildning mycket bra.

Så nu vill jag nå ut till Dig så att du blir inspirerad att utföra Lymfpromenader utomhus själv. Se det som en kunskapsöverföring: jag ska hjälpa dig från A till B så att du får en god grund att bygga vidare på.

Lymfpromenad för privatpersoner

Lymfpromenad finns Nu även i Fysisk variant som småkurser i vid Strandvägen i Stockholm. Vill ni gå en kurs i intensivare takt som en helgkurs är det bara att höra sig för när vi håller sådana eller också anordnar vi dem efter behov för grupper och företag.

Vart finns Lymfpromenad?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få senaste nytt om Lymfpromenad.

Cover for Ergonomica - Health & Rehab
644
Ergonomica - Health & Rehab

Ergonomica - Health & Rehab

Medicinsk Lymfterapeut / Leg Arbetsterapeut

FRÄSCHA FREDAG! Tips för dig som vill få in mer Lymfaktivitet i vardagen. @e-rehab-online ... See MoreSee Less
View on Facebook
WOW! Premiär...första gången jag lägger ut något Offentligt från min Youtube kanal @e-rehab-online ... See MoreSee Less
View on Facebook
Tycker du som kvinna i eller efter klimakteriet att ditt BMI ligger alldeles för högt i jämförelse med vad som är normalvärden? Då ska jag säga dig att du har alldeles rätt. Men att BMI tabellerna borde anpassas efter verkligheten.Under klimakteriet sker en hormonförändring och man lägger helt enkelt på sig mer vikt. Det skulle behövas tas hänsyn till då normalvikten i flera fall skulle istället innebära avmagring, undernäring, ökad risk för benskörhet, vätskebrist mm. För mig personligen skulle jag vid min rekommenderade normalvikt se ohälsosamt smal ut med insjukna kinder och tappade former.Alltid behöva tänka på att äta svältkost. Nej efter alla mätningar jag gjort och diskussion med patienter om när de mår bra så skulle det behövas en NY BMI måttabell för kvinnor efter klimakteriet med ett påslag på ca 4,5-5kg. Nedan har jag klippt ut text från KRY:s sida gällande BMI och där står bla att BMI måtten är inte en absolut sanning utan bara en indikation och det är viktigt att tänka på.Ju högre ålder dessto viktigare är det dessutom att man får en viss polstring och det har naturen själv sett till genom att man helt enkelt får svårare att gå ner i vikt för att det ska vara så. Det är ungefär som med mediciner de måste ju också följas upp och ändras med tiden pga att muskelmassa och ämnesomsättning ändras med tiden så även vår vikt. ... See MoreSee Less
View on Facebook